ada sesiapa yang tahu ape itu sambal tahun..sambal tahun ni ayah teha cakap org jawa punya makanan..tapi org lain kalau nak makan pun boleh..sambal tahun ni sebenarnye kulit lembu..jangan nak kate yekkk ke geli ke ape ke..kulit lembu yang dah diproses dengan bersih ok..kulit lembu tu dijemur dekat tengah panas sampai betul-betul kering..lepastu kikis bulu-bulu halus and direndam dengan air sampai jadi kenyal-kenyal..dibasuh sampai bersih..and masak dia teha tahu lah sikit-sikit sebab teha selalu tgk ayah teha masak kan..sebab ayah teha org jawa..huhu sambal ni mmg pedas..kalau org yang tak tahu sambal tahun ni dari kulit lembu diorang mesti ingat sambal tahun ni dari sotong kering..sebab mmg macam sotong kering..mmg sedap..siapa pernah makan? sekarang ni ayah teha sibuk memproses kulit lembu sebab nak buat sambal tahun..nak jual masa bazar ramadhan kata nya..selama ni tak pernah pun berjual dekat bazar ramadhan tu..mak cik teha aka mak baru la yang sibuk nak berjual..haih biarlah..asalkan bahagia..
sekian
Norfathehah Bt Rusti
0 commentor:
Post a Comment