Sunday, December 11, 2011

BABI DAN AURAT WANITA
AL-kisah BABI dan AURAT

tahukah anda,Babi?
sudah tentu Babi itu adalah Haram dan dikategorikan najis mughallazah iaitu najis berat.

ok,dan tahukan anda apakah itu aurat???
aurat sangat penting kerana ianya menjaga maruah diri kita dan menjaga agama kita..

DAN......

Apakah kaitan antara Babi dan Aurat ???
Apakah yang membezakan antara kedua-dua ini???

ok,oleh itu jom kita saksikan al kisah pendek ini,walaupun kisahnya pendek tapi renungannya sungguh mendalam untuk kita fikir-fikirkan..so,jadikan kisah ini sebagai muhasabah diri kita..Renungkan bersama....

Seorang anak murid bertanya gurunya..

"Ustaz, kalau kita pegang babi.. blh x ustaz?"
"xboleh. Sebab babi tu najis mughallazah.."

"Kalau tengok je babi tu.. berdosa x, ustaz?"
"Kalau tengok je..tak lah berdosa.."jawab gurunya.

"Kalau kita tengok perempuan yang x tutup aurat, berdosa x ustaz?
"Kalau perempuan yang x tutup aurat, kita tengok.. BERDOSA!.. kalau dah tengok pun berdosa..lagi2lah berdosa kalau kita pegang.." tegas si guru.
"Oo..maknanya perempuan yg tak tutup aurat, lbh teruklah ye, dari binatang tu.."

~renung2kan.

oleh itu,....

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya..terima kasih kerana sudi bace entry teyha..sila komen ye.TQ!

0 commentor: